Oldalsáv

Tizennyolc esztendeje verselnek a Dunaferrben

2017. február 10.
1998-ban kezdődött! Nem tévedés, tizennyolc esztendővel ezelőtt indult útjára a Dunaferr iskolában a már megszokott városi versmondó verseny. A közel két évtized alatt olyan zsűri elnökökkel büszkélkedhettek, mint: Kiss Kálmán, gróf Széchenyi Zsigmondné, Bartis Ferenc, Kaizler Gitta, Kálnay Adél, vagy éppen Smuk Imre. Az idei esztendő versenye is színes és izgalmas volt.

Egy fontos dolgot nem árt tisztázni. A verselés mindig egy kicsit (vagy éppen nagyon) szubjektív műfaj. A szavalást, de ugyanúgy a befogadást is ezer dolog befolyásolja – így nehéz igazságot tenni, illetve megversenyeztetni hangulatokat, érzéseket, pillanatokat. Éppen ezért sok év távlatából visszatekintve – a szavalóversenynek csak győztesei voltak, győztesei vannak. És aki manapság verseskötetet vesz a kezébe, vagy éppen képes valakit erre rávenni – az csak tiszteletet és köszönetet érdemel.

Még valami. Hosszú éveken keresztül a zsűri különbséget tett szakmunkástanuló, ma szakközepes diák és érettségiző között. Így aztán két kategóriában is versenyeztette a gyerekeket. Hogy jól tette-e, illetve helyes-e, ha épp úgy dönt, eltekint a megkülönböztetéstől – lehetne egy hosszú vita tárgya. Egy biztos, évek bizonyossága, hogy olyan teljesítmények születnek egyik és másik oldalon, természetesen pro és kontra, hogy nincs értelme kategorizálni.

És akkor 2016

A hagyományok tehát folytatódtak. Az idei esztendőben is 30 felett volt a verselők száma.A zsűri elnöke idén is Smuk Imre, a Bartók Kamaraszínház nyugalmazott művészeti vezetője volt, mellette a zsűriben helyet foglalt Katona Zsuzsanna, a városi könyvtár nyugdíjas igazgatónője, Kövesi Edit, már szintén nyugdíjas volt magyar tanár, valamint Andrási Béla igazgatóhelyettes.

Dunaújvárosi SZC

DUNAFERR
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

H-2400 Dunaújváros, Vasmű tér 3.
+36 25 413 842
+36 25 403 383
titkarsag@dunaferriskola.hu

H-2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 13.
+36 25 409 821
+36 25 409 821
tagiskola@dunaferriskola.hu