Oldalsáv

Véget ért a szakmák hete rendezvénysorozat

2018. február 5.
Egyre erősebb az a jogos elvárás, hogy a szakképző intézményekre, mint képzést szolgáltatókra, a vállalkozásokra, cégekre pedig, mint képzést megrendelőkre tekintsünk a jövő szakemberei által megszerezhető tudás tekintetében.

Nem csak az oktatási piac, de a piac más területén is nagyon fontos, hogy a szolgáltatók és a megrendelők összedolgozzanak közös céljaik teljesülése érdekében.

Az idei tanévben, hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a szakmák hete rendezvénysorozatot.

Az októberben induló programok a teljes képzési palettánkat átölelték. A villamos, a gépészet, a rendészet és a közlekedésgépészet szakmacsoportban és ágazatban is megrendezésre került.

A közös célok elérése érdekében az első lépés a fizikai kapcsolat megteremtése, ezért a rendezvénysorozatunkra olyan vállalkozókat, vállalkozásokat, cégeket hívtunk meg és hoztunk be az iskolánkba, akik az iparban, szolgáltatásban az általunk képzett szakmákban foglalkoztatnak szakembereket.

A cégek a tanulóinkban a jövő szakembereit és a munkaerőpiacon hamarosan megjelenő munkavállalókat látják, akiket nem lehet elég hamar megcélozni, megkeresni, a mai munkaerőhiányos időkben.

A tanulóinknak is fontos a találkozás, hogy érezzék, hogy van és lesz lehetőségük a munkaerőpiacon az elhelyezkedésre, megfelelő karrier kialakítására.

A szervezők, előadók, kiállítók átérezték az összefogás, a közös érdekek és a közös munka fontosságát, így jöhetett létre a négy hónapot átívelő rendezvénysorozat.

 

2017. október 2-6. "Gépi forgácsolók hete"

A szervezők a forgácsolással szoros kapcsolatban levő cégeket hívtak meg a rendezvénysorozat előadóinak.

Az első nap előadásán megismerhettük az Iscar szerszámgyártó cég magyarországi működését, a gyártott szerszámokat.

A második előadási napon egy autóipari beszállító, nevezetesen a Musashi ercsi székhelyéről jöttek bemutatni egy olyan vállalkozás munkáját, amely termékeinek jelentős részét forgácsolással állítja elő.

A szervezők a harmadik napon szakmai vetélkedőt rendeztek, ahol egy forgácsolással előállítható alkatrészt kellett a nevezőknek elkészíteni. Más szakmák tanulói is nevezhettek a versenyre, tehát ők is belekóstolhattak a gépi forgácsoló szakmába.

A rendezvényeken - kölcsönösen - részt vettek a forgácsoló, ipari gépész, valamint a gépész tanulók.

Szervezői tapasztalat, hogy bár főként szakmai jellegű bemutatókkal készültek a meghívottak, minden cég küldöttségével jött HR szakember is, számítva arra, hogy munkaerő toborzásra is lesz lehetősége.

 

2017. október 16-20. "Autószerelők, karosszérialakatosok hete"

Az iskolánkban képzett autós szakma képviselői mindig számíthatnak a Ford Máté Dunaújváros támogatására. Máté Márton tulajdonos, előadásban felhívta leendő szakemberek figyelmét korunk kihívásaira, azok közül is hangsúlyosan az elektromos autókra és korunk autóinak egyre bonyolultam számítógépes, és elektronikus rendszereire és ezek szervizelésére.

Az előadást követően az iskola hátsó udvarában tekinthettünk meg egy sérült karosszériájú autót, amelyen szemléletesen bemutatásra került, hogy az adott sérült karosszéria elemek milyen munkaműveleteket követően kerülnek majd kijavításra.

 

 

Az első félév során további két, a Ford Máté Dunaújváros által támogatott eseményen vehettek részt a tanulóink és a kollégáink.

Ettől a tanévtől az iskolánk bekerült a Ford Karrierprogramba, melynek több eleme is megvalósult az elmúlt időszakban:

 • Tanári workshopon vettek részt a kollégáink a Ford Közép-és Kelet-Európai Kft-nél november 27-én,
 • December 14-én az autószerelő tanulóink a Ford Máté Dunaújvárosnál kihelyezett tanórán vettek részt.

2017. november 6-10. "Épület- és szerkezetlakatosok hete"

A fém- és betonszerkezetek gyártásában, kivitelezésben való részvétel az épület- és szerkezet lakatosok munkájának fontos része. A szervezők beton és acélszerkezetek gyártásával, szerelésével, karbantartásával foglalkozó cégeket hívtak meg a szakmai hetükre.

 • Ferropan Építő Kft. – Szabó András – ügyvezető – A Kft. termelő tevékenységének bemutatása referenciamunkákon keresztül, alkalmazott szerelési technológia ismertetése.
 • Ferrobeton Zrt. – Pekács Milán – szakoktató – Kollár Tamás – munkatárs – Betonszerkezetek gyártása, kivitelezése. Épület- és szerkezetlakatosok munkája a Ferrobeton Zrt-nél.
 • MEISER Ferroste Kft. – Berényi Norbert – cégvezető – Acél lépcsőszerkezetek és járórácsok gyártása, szerelése, kivitelezése.
 • Darusín Kft. – Radvánszki Sándor – ügyvezető, Misik Zsuzsa – A Kft. által külföldön végzett helyszíni szereléseinek bemutatása, alkalmazott szerelési technológia ismertetése. Tájékoztató a Kft-n belüli aktuális munkalehetőségekről, előrelépési és továbbtanulási lehetőségekről.
 • DAK Acélszerkezeti Kft. – Tarány Gábor – tulajdonos, ügyvezető – Acélszerkezetek tervezése, gyártása, építése, kivitelezése. Acélszerkezetek terheléses vizsgálata.

 

2017. november 20-24. "Hegesztők hete"

A hegesztő munka területén nagyon fontos a hegesztő berendezések, hegesztő anyagok ismerete, ezért a meghívottak között szerepelt egy hegesztőgép gyártó Kft., egy hegesztő elektródákat és huzalokat forgalmazó cég, és az egyik legnagyobb hegesztőgáz gyártó, forgalmazó vállalat szakembere.

A hegesztők munkáját sok esetben hegesztő robotok veszik át, de a robotok kezelése is a hegesztő szakemberek feladata. A Dunaújvárosi Egyetem hegesztőmérnöke a hegesztő robotokról és a hegesztőket érintő minősítő eljárásokról tartott előadásokat.

A hegesztéssel létrehozott varratok minőségének ellenőrzéséhez a roncsolás mentes anyagvizsgálatok nyújtanak segítséget. Ezzel kapcsolatban egy nyugalmazott felsőoktatási szakembertől hallhattunk előadást.

Egy acélszerkezet gyártó cég minőségügyi mérnöke a hegesztett szerkezetek gyártásakor felmerülő minőségügyi problémák megoldási lehetőségeiről tájékoztatta a tanulóinkat.

 • Trakis Nagykőrös Kft. – Ifj. Szűcs János – ügyvezető – Hegesztő berendezések gyártása, szervizelése
 • Lincoln Electric – Miskei Zoltán és Végső Sándor – Kereskedelmi és műszaki képviselők – Hegesztő elektródák, hegesztőhuzalok bemutatása
 • Linde Gáz Magyrország Zrt. – Gyura László – Hegesztő gázok gyártása, a gázok hatása a hegesztés során
 • Dunaújvárosi Egyetem – Pogonyi Tibor hegesztő szakmérnök – Hegesztő robotok – Hegesztő szakemberek minősítési folyamata
 • DAK Acélszerkezeti Kft. – Hegedűs József – minőségügyi vezető – Hegesztett szerkezetek gyártásának minőségügyi kérdései
 • Magyar Anyagvizsgálók Egyesülete – Dr. Fehér András – okl. kohómérnök – Roncsolásmentes anyagvizsgálatok a hegesztett varratok ellenőrzésében

 

2017. november 20-24. „Villamos szakmai hét”

A hét a Legrand cég technikus tanulóinknak szervezett szakmai előadásával és eszközbemutatójával indult.

A második nap a Magyar Elektrotechnikai Egyesület előadásával folytatódott, megújuló energiaforrások témában. Különös hangsúlyt fektettek a napelemek használatára, beüzemelésére. Az előadás második részében eszközbemutatás történt az inverterek alkalmazásához kötődően. A nap szakmai konzultációval zárult, melyet az EON szakemberei vezettek, az új ismereteket örömmel hallgatták tanulóink is.

A hét harmadik napján üzemlátogatás szerepelt a programban, az ISD POWER üzemében, erőművében jártunk. A látogatást szakmai előadással kötötték egybe a cég szakemberei. A látottak hatékonyan segítették a tananyag elsajátítását, gyakorlatorientált feldolgozását.

A villamos szakmai hét TESLA előadással zárult. A feltaláló életútjával induló nap csúcspontja a gyakorlatban is bemutatásra kerülő TESLA tekercs volt, melyet közel 200 érdeklődő tekintett meg.

 

 

2017. november 29. "Rendőr Szakmai Nap"

A nagy sikerű szakmai napon közel száz fegyvert mutattak be a szakemberek a nagyszámú érdeklődőnek.

Gurisatti Gyula paralimpikon céllövő, egész nap, megállás nélkül gyakorolt a gyerekekkel. Sorban állás után juthattak be a tanulók a lézeres lövészetre, ez is mutatja a program népszerűségét. A páncélautóknál folyamatos volt az érdeklődés.

Előadások, bemutatók, programok:

 • Dr. Kasznár Attila nemzetbiztonsági őrnagy, egyetemi adjunktus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézet Terrorelhárítási Tanszék vezetője: Biztonságtudatosság kialakítása középiskolás diákok körében – előadás
 • Dunaújvárosi Rendőrkapitányság: „Zsarusztorik” kerekasztal-beszélgetés aktív rendőrökkel
 • Dunaújvárosi Rendőrkapitányság: Kutyásrendőr bemutatója
 • Köztársasági Őrezred Hagyományőrző Baráti Kör: Páncélautó bemutató, kiállítás
 • Gurisatti Gyula sportlövő paralimpikon: Lézeres céllövészet

D+TV beszámoló

 

 

2017. december 11-15. "Ipari gépészek hete"

Az ipari gépész tanulók képzése során a forgácsoló gépek szerelése, karbantartása fontos tananyag. A különböző gyártósorok ismerete, tervszerű, megelőző karbantartása vagy a meghibásodás esetén való beavatkozás is a szükséges ismeretanyag az ipari gépészeknél. A meghívott előadók, és cégek ezeken a területeken tevékenykednek. Az előadások mellett gyár illetve üzemlátogatásokra is sorkerült, és a tanulók aktivitását egy szakmai vetélkedőn is lemérték a szervezők.

 • Első nap: Optimum Kft. forgácsolás technikai bemutató, gépismertetés, karbantartási tájékoztató
 • Második nap: Üzemlátogatás a Ferrobeton Zrt-nél, Petroszolg Kft., a MOL Zrt. karbantartó cégének bemutatkozó előadása
 • Harmadik nap: „Vak vezet világtalant” játékos szakmai vetélkedő a tanműhelyben, SKF svéd csapágygyártó Kft. termékismertetője, szereléstechnikai és diagnosztikai bemutatója

 

2018. január 8-12. "Épületgépészek hete"

Az „Épületgépészek hete” magában foglalta az épületgépészet teljes vertikumát. Előadások voltak a fűtés-, víz-, csatorna-, gáz-, klíma-, légtechnikai-, technológiai csőszerelés területéről.

A programok során bemutatásra kerültek a helyi illetve országos gyártók, kivitelezők, kereskedők és a munkahelyteremtés lehetőségei. Az előadók, kiállítók között szerepeltek a Dunaferr iskola volt tanulói is. Prezentációjukban külön kiemelték az intézményhez fűződő érzelmi és szakmai kapcsolatukat egyben biztosították az iskolát és az iskolai tanulóit a támogatásukról. Az előadásokat az adott szakmai terület szakmérnökei, szakemberei illetve gyártók képviselői tartották.

Az „Épületgépészek hete” program nyitott volt a város felé. A szervezők felvették a kapcsolatot a helyi kamarával (DKIK), így a program híre minden helyi vállalkozóhoz eljutott. Kiállításon került bemutatásra a helyi kereskedők által forgalmazott termékeket.

A programok szervezésében, bonyolításában aktív szerepet vállalt a csőszerelők közössége. Az érintett osztályok 1/9vv, 2/10vv, 3/11vv és az épületgépész tanári, oktatói csoport állandó résztvevője volt az előadásoknak.

Az előadók egy része külön erre az alkalomra készült prezentációval mutatkozott be. A tanulók bekapcsolódtak a szakmai témákba, így párbeszéd alakult ki köztük és a szakemberek közt. A szakmai hét értékelése kapcsán megfogalmazódott a szakmai információk bővítése illetve a rendezvény rendszeresé tétele.

Dunaújvárosi SZC

DUNAFERR
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

H-2400 Dunaújváros, Vasmű tér 3.
+36 25 413 842
+36 25 403 383
titkarsag@dunaferriskola.hu

H-2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 13.
+36 25 409 821
+36 25 409 821
tagiskola@dunaferriskola.hu