Oldalsáv

Országos döntőbe jutott a rendészeti csapatunk

2018. március 14.
Az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban került megrendezésre március 10-én a II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny középdöntője, melyen a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája is részt vett. A rendkívül összetett versenyen a diákok sikerrel vették az akadályokat, és számot adtak rendőri, katasztrófavédelmi, büntetésvégre hajtási ismereteikből.

Korábban több évtizeden keresztül sikerrel rendezték meg a rendvédelmi szervek a belügyi és rendészeti csapatversenyt. Ennek jogutódjaiként ebben az évben másodszor írta ki a Belügyminisztérium a rendvédelmi képzést folytató szakközépiskolák diákjai számára az országos rendvédelmi csapatversenyt. Tavaly 69, ebben az évben pedig már 78 szakközépiskola nevezett. A nagy létszámú mezőny miatt egy napon, az ország négy rendészeti szakgimnáziumában mérték össze tudásukat a középdöntőben a négy fős csapatok.
A versenyzőket az időjárás is kegyeibe fogadta, bár sok helyen még hó borította a szabad téri pályák szélét, de így is napsütésben küzdhették le a diákok az akadálypályát és a többi szabadban elhelyezett állomást.
A nagyon komoly fizikai felmérő során többek között 2000m-es síkfutás, fekvőtámasz, két karú függés, felülés és helyből távolugrás szerepelt a programban. A versenyszámok között gyakorlatilag nem volt pihenő a fiataloknak, a futás után közvetlenül már a tatamin kellett a versenyzőknek időre fekvőtámaszt végezniük. A katasztrófavédelmi feladat során az tűzoltó gépkocsin lévő eszközöket kellett felismerni, valamint szabályos sugárcső szerelést kellett bemutatni. A büntetés végrehajtás egy zárkát szimulálva, meg nem engedett tárgyak
kiválogatásával és zárkarend kialakításával bízta meg a diákokat. Meg kellett találni a zárkában többek között a civil ruházati tárgyakat, a nem engedélyezett alkohol tartalmú tisztálkodó szereket is. A rendőrségi feladat során egy nagy halom ruházati felszerelésből ki kellett választani a járőrök szabályos nyári gyakorló ruházatát, és azt egy próbababára felöltöztetni. De a rendőrségi feladat volt a kötelező járőr felszerelések felismerése és kiválasztása is. De volt még akadálypálya, lövészet és elméleti teszt is a programban.
A Rozsnyai Dávid, Lendvai Ferenc, Németh Tamás és Gönczöl Dominik összeállítású Dunaferr csapat (felkészítő tanár Körmendi János és Ludányi Géza) nagyon szépen helytállt a nagyon nehéz feladatsor végrehajtásánál. A katasztrófavédelmi feladat eszközfelismerése
hibátlan lett, éppen úgy, mint a rendőrségi feladat nyári gyakorló ruházat kiválasztása. Az akadálypálya végrehajtása is nagyszerű idő alatt sikerült, és a fizikai számok során is jeleskedtek a tanulók, melynek eredményeként bejutottak a Körmenden megrendezésre kerülő országos döntőbe.

 

Dunaújvárosi SZC

DUNAFERR
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

H-2400 Dunaújváros, Vasmű tér 3.
+36 25 413 842
+36 25 403 383
titkarsag@dunaferriskola.hu

H-2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 13.
+36 25 409 821
+36 25 409 821
tagiskola@dunaferriskola.hu