Oldalsáv

Hajszál híján dobogón a rendvédelmisek

2018. március 25.
A Rendőrség Napján, a Városligetben kapják meg az elismeréseket a iskolánk diákjai, akik 5. helyen végeztek a II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Döntőjében

A sikeresen megvívott középdöntő után a hétvégén a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumban vettek részt a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája rendvédelmi tagozatos diákjai a II. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny döntőjében. Nagy csatában, a végén éppen lemaradtak a dobogóról és az 5. helyet szerezték meg.

Az ország legnagyobb rendvédelmi versenysorozatán ebben az évben összesen 78 szakközépiskolai csapat indult. A két héttel korábban, az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban megrendezett középdöntő után kiderült, a Dunaferres diákok a 15. helyen jutottak be a 20 csapatos országos döntőbe. Nagyon rövid idő állt rendelkezésre a Rozsnyai Dávid, Lendvai Ferenc, Németh Tamás és Gönczöl Dominik összeállítású együttesnek az újabb feladatokat megtanulni. Egy hét alatt Körmendi János és Ludányi Géza felkészítő tanár segítségével sokat gyakorolták a fizikai, elméleti és büntetés végrehajtási feladatokat, de nagyon sokat segített a rendőrség részéről dr. Simon Sándor és a tűzoltóságtól Sugár Mihály is a tudás elmélyítésében.

A verseny első napján elméleti tudásukról adtak számot a fiatalok. Szakmai irányultság műveltségi teszt, informatikai, szakmai idegen nyelv és közlekedési feladatlapot kellett megoldani a fiataloknak. Az esti közös programok után, szombat reggel rögtön egy 2000 m-es futás nyitotta a napot, majd jöttek a szakmai gyakorlati feladatok. Először a rendőrségi feladat során egy próbababát kellett felöltöztetni az előzőleg kisorsolt rendfokozatú rendőr ruházatába, és közben a kötelező járőr felszerelések is fel kellett ismerése és kiválasztani. A feladat zárásaként taktikai övre kellett szabályosan elhelyezni a felszereléseket. A büntetés végrehajtás egy zárkát rendezett be, és az kellett szabályosan kialakítani a tanulóknak. Az ágyazás, a szekrényrend, a cipők, ládák, székek elhelyezésére is nagyon kellett figyelni. A zárkában elhelyeztek 20 db tiltott tárgyat is, többek között ollót, civil ruhát, ragasztót, pénztárcát, melyet meg kellett találni. A zárkarend után légpuska lövészet, majd fekvőtámasz, két karú függés, felülés és helyből távolugrás szerepelt a programban. Az utolsó előtti a katasztrófavédelmi feladat volt, mely során osztott tűzoltó sugarat kellett szabályosan szerelni a diákoknak, illetve szerkocsin lévő eszközöket kellett felismerni. Zárásként akadály pályán kellett leküzdeni a tereptárgyakat.

A Dunaferres tanulók nagyon felkészülten és eredményesen versenyeztek, a büntetés végrehajtási és a katasztrófavédelmi feladat hibátlanul sikerült megoldani, de a fizikai számokban és a rendőrségi feladatokban is nagyon kevés pontot veszített az együttes. A záró akadálypálya futás előtt akár az első hely is elérhetőnek tűnt a csapat számára. 

A Dunaferr csapata végül a 78 induló gárda közül az ötödik helyen végzett 317,75 ponttal. A versenyen első hat helyezett csapat meghívást kapott a Városligetbe a Rendőrség Napja ünnepségre, ahol az érmeket és az értékes tárgynyereményeket átvehetik majd a tanulók.

 

Dunaújvárosi SZC

DUNAFERR
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

H-2400 Dunaújváros, Vasmű tér 3.
+36 25 413 842
+36 25 403 383
titkarsag@dunaferriskola.hu

H-2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 13.
+36 25 409 821
+36 25 409 821
tagiskola@dunaferriskola.hu