Oldalsáv

EUCIP

Az EUCIP – Informatikai Szakemberek Európai Minősítése – a CEPIS (Informatikai Szakmai Társaságok Európai Tanácsa) és az ECDL Alapítvány által informatikusok és IT alkalmazók számára kidolgozott képesítési és kompetenciafejlesztési keretrendszer. A CEPIS non-profit szervezet célja az informatika munkaerő-piaci, üzleti és társadalmi hatásainak azonosítása, és az informatikai szaktudás szabványosításának elősegítése. A CEPIS-ben 33 európai országból 37 tagszervezet működik együtt.

Az EUCIP rendszer tartalmaz egy úgynevezett „mag” (Core) és IT adminisztrátori alapképzés (ITAF) mellett további 21 szakmaspecifikus képesítést, amelyek a különböző munkaterületekhez szükséges szakmai profilokat, kompetencia-halmazt írják le. A 21 profiltól független létezik a „EUCIP IT Administrator” minősítés is, amely az IKT tevékenységek adminisztrációs területeit fedi le, az ITAF képzéssel egyetemben.

Az EUCIP Core a vállalkozások IT igényeire összpontosít, az informatikai tevékenységet igénylő munkaterületek stabil, közös alapja. Egy vállalkozásban dolgozó IT szakembertől olyan transzverzális készségeket várnak el, melyek lefedik egy vállalat széleskörű szükségleteit (PLAN - BUILD - OPERATE), valamint mély IT tudást feltételeznek (ITAF), mellyel a szakember támogatni tudja a vállalati folyamatokat. A Core tanúsítvány megszerzéséhez három, az ITAF esetében egy (amely négy szakterületet foglal magában) modulvizsgát kell sikeresen letenni, magyar vagy angol nyelven. 

Az EUCIP Core tudásterületek a következők:

A.) Tervezés tudásterület: Az információs rendszerek alkalmazása és menedzselése
A terület szükségletelemzéssel és IKT-eszközök szervezeten belüli használatával foglalkozik. Érinti a menedzsmenteljárásokat és stratégiai szemszögből tekinti át az igények meghatározását.

B.) Fejlesztés tudásterület: Az információs rendszerek fejlesztése és integrálása
Specifikációs folyamatok leírására, fejlesztésra és tesztelésra fordít figyelmet ez a tudásterület. Bemutatja információs rendszerek karbantartását és üzemeltetését, valamint fejlesztési folyamatok módszertani és technikai kérdései is szóba kerülnek.

C.) Üzemeltetés tudásterület: Az információs rendszerek működtetése és támogatása
Ez a tudásterület IKT-rendszerek telepítésérvel, felügyeletével és karbantartásával foglalkozik. Ide tartozik többek között a hardver- és szoftverelemek fogalmainak, hálózatok kezelésének, a karbantartás megrendelésének és támogatásának, valamint biztonsági kérdéseknek megvitatása.

Az EUCIP Core tematika hivatalos változata az EUCIP honlapján található: www.eucip.org

Dunaújvárosi SZC

DUNAFERR
Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

H-2400 Dunaújváros, Vasmű tér 3.
+36 25 413 842
+36 25 403 383
titkarsag@dunaferriskola.hu

H-2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 13.
+36 25 409 821
+36 25 409 821
tagiskola@dunaferriskola.hu