Oldalsáv

Rendvédelmi projekt 2017

Niki és Klaudia a 11Rv osztályból részt vettek Körmendi János százados úr által szervezett rendőrségi projektben. Erről kérdeztem őket.
 
 
Mi volt a projekt célja?
Hogy felhívjuk az emberek figyelmét, hogy ne bízzanak meg bárkiben, és elmondtuk, hogy mit tehetnek, hogy elkerüljék a rablásokat és az autófeltöréseket.
 
Mi volt a feladatuk?
A Béke városrész panelházaiban jártunk. Bekopogtunk a lakásokba és elmondtuk, hogy mire kell a lakóknak odafigyelni. Ha rendőrruhában kopog be valaki az ajtón, és azt állítja, hogy rendőr, akkor mielőtt beengedik a lakásba, kérjék meg, hogy mutassa meg az igazolványát.
Igen, és volt, aki nekünk sem hitte el, hogy a rendőrség megbízásából vagyunk ott, és le is ellenőrizték, hogy a rendőrök is ott vannak velünk a ház előtt. És jól is tették.
Szórólapokat is osztogattunk. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság szórólapjait.
 
Hány alkalommal vettek részt ilyen akcióban?
Két alkalommal. Másodszorra a Tesconál voltunk. Arra hívtuk fel az emberek figyelmét, hogy ne hagyják az autóban az értékeiket. Nagyon gyakoriak mostanában az autófeltörések. Telefon, pénztárca ne maradjon az autóban, különösen ne látható helyen. Gyakran a GPS-t hagyják az ablakra rögzítve. Vannak, akik erre utaznak és feltörik a kocsikat.
Úgy tudom, hogy a gyereknapon is voltak.
Igen. Idén is és tavaly is voltunk a Duna-parton. Az volt a feladatunk, hogy a gyerekekkel megismertessük kicsit a rendőri munkát. Játszottunk velük például kirakóst, amiben KRESZ-táblákat kellett kirakniuk. A nagyobbak el is tudták mondani, hogy mit jelent a tábla. Szinezőt is vittünk le. Aki részt vett valamilyen feladatban, az rendőrség feliratú lufit is kapott. De a legnépszerűbb a rendőrautó volt, a legtöbben oda akartak beülni.
Volt két fajta teszt is a bűnmegelőzésről. Egy az általános iskolásoknak, egy a középiskolásoknak szólt. De a felnőttek is szívesen kitöltötték, amíg a kicsik játszottak. Rablással, lopással kapcsolatban voltak kérdések, és rákérdezett a teszt például a segélyhívó számra is.
 
Mi is a segélyhívó szám? Nem árt átismételni.
A központi szám 112, a rendőrség telefonszáma pedig 107. De többségében tudták a hívószámot.
 
És miért szeretnének rendőrök lenni? Klaudia?
Már kiskoromban is mindig nyomozósat játszottam. A nyomozás szerintem nagyon izgalmas dolog. És jó, hogy rendőrként segíteni tudok majd az embereken, meg tudok akadályozni olyan dolgokat, amiknek nem kellene megtörténnie.
De azért volt negatív tapasztalatom is. Vannak, akik egyáltalán nem tisztelik a rendőröket. Ez a projekt során is kiderült. A legtöbben nagyon kedvesen beszéltek velük, de volt pár … hm.. nagyon barátságtalan lakos is. És ez gyakori a rendőri munkában. De a többiek védelmében érdemes vállalni a kockázatot.
 
Niki?
Amikor idejöttem, még nem akartam rendőr lenni. De az évek során sokat beszélgettem Körmendi és Fehéri tanár úrral. Most már nagyon vonz ez a szakma. Bár beszéltek a pálya nehézségeiről is. Mert a rendőri munka nem éppen színes szivárvány, és nagy felelősséggel jár. Nem mindegy, hogy kit juttatunk börtönbe. Ezért ez nagy felelősség. Utána kell járni mindennek. Fontos az alapos munkavégzés. De megtetszett a kihívás. Bűnügyi nyomozó szeretnék lenni.

 

Dunaújvárosi SZC

DUNAFERR
Technikum és Szakképző Iskola

H-2400 Dunaújváros, Vasmű tér 3.
+36 25 413 842
+36 25 403 383
[email protected]

H-2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 13.
+36 25 409 821
+36 25 409 821
[email protected]