Oldalsáv

Virágtartók festése a Jószolgálati Otthonban

Talán sokan nem tudják, hogy milyen jellegű intézmény a Jószolgálati Otthon. A családban nevelkedő értelmi, érzékszervi és mozgásukban sérült emberek oktatásával, nevelésével foglalkoznak, és mindent megtesznek, hogy a fogyatékos állapot rosszabbodását megelőzzék, illetőleg annak következményeit enyhítsék. Az otthon feladatai közé tartozik a fogyatékkal élő embertársaink életvitelének segítése, társas kapcsolataik erősítése és a társadalmi integráció elősegítése.
 
És itt kapcsolódik az ügyhöz a közösségi szolgálat, amelynek keretei között sokan életükben először kerülnek testközelbe sérült fiatalokkal. Zoltán 9E1 osztályos tanulót kérdeztem, aki pár hete péntekenként a Jószolgálati Otthonba jár a közösségi szolgálatát teljesíteni.
 
 
Elmesélné, mi történt az első alkalommal?
Az első alkalommal körbevezettek minket az épületben, bemutattak minket egymásnak a fiatalokkal. Alá kellett írnunk egy titoktartási nyilatkozatot, és hogy a házirendet megismertük és tudomásul vettük.
 
Mit tud az otthonról?
Fogyatékosokkal foglalkoznak. Fiatalokkal és idősekkel is, 18 és 55 éves kor között. De ide inkább a fiatalok járnak be.
 
Milyen szabályok voltak a házrendben?
Például, hogy nem szabad az épület környékén dohányozni, vagy hogy ki kell kapcsolni a mobiltelefonokat…
 
Milyen feladatokat kapott eddig?
Egy alkalommal a padlást segítettem rendbe tenni, a régi könyveket kiszanálni. Egy másik alkalommal anyák napjára készítettünk ajándékot. Én a fatulipánok készítésében, festésében segítettem. Legutóbb az épület előtt lévő gumiabroncsból készült virágtartókat festettük le együtt. Nagyon jó volt a hangulat. Összedolgozott a csapat, és sokat viccelődtünk.
 
Még milyen programokba csatlakozhatnak be?
Említettek pár dolgot, de igazából ránk bízták. Mindenre nyitottak. Lehet társasjátékot játszani, kézműveskedni, ha jó az idő, focizni vagy kosárlabdázni is. Be lehet csatlakozni az énekkarba vagy a klubfoglalkozásokba is.
 
Beszélgettek is a fiatalokkal?
Igen. Én az egyiküket ismerem is, mert ő is ott lakik Nagyvenyimen, és össze szoktunk futni a focipályán.
 
 

Dunaújvárosi SZC

DUNAFERR
Technikum és Szakképző Iskola

H-2400 Dunaújváros, Vasmű tér 3.
+36 25 413 842
+36 25 403 383
[email protected]

H-2400 Dunaújváros, Apáczai Csere János u. 13.
+36 25 409 821
+36 25 409 821
[email protected]