SZC logo

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum

OM kód: 203034/002 | 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 3.

Intézmény logo

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokTeamsKRÉTA

Öko tevékenységeink

Öko tevékenységeink

Az ökológiai tudatosság és fenntarthatóság egyre növekvő fontossággal bír a világ minden táján. A DSZC Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola kiemelt szerepet játszik abban, hogy a tanulóink már korán megismerjék és gyakorolják ezeket az értékeket. Az iskolai öko tevékenységek és programok olyan kezdeményezések, amelyek segítségével a diákok megismerhetik a környezetvédelem fontosságát, és gyakorlati módon is részt vehetnek a fenntarthatóságot elősegítő tevékenységekben.

Az iskolánk évek óta folytatott öko tevékenységei tehát nem csupán az iskola falain belül hoznak pozitív változásokat, hanem a diákok életére és a környező közösségre is hosszú távú hatással vannak, elősegítve ezzel a fenntartható jövő felé vezető utat.

Iskolánk a 2023/2024-es tanévben pályázatot nyújtott be az Ökoiskola cím elnyerése érdekében a 2024/2025-ös tanévre.

A pályázatunk célja, hogy intézményünk tovább erősítse elkötelezettségét a fenntarthatóság és környezetvédelem iránt, és új lendületet adjon az ezen a területen tett erőfeszítéseinknek. Az iskolai közösségünk aktív részvétele és az intézmény vezetőségének elkötelezettsége lehetővé teszi számunkra, hogy valódi változást érjünk el a környezetünk védelme és a fenntarthatósága terén. Úgy gondoljuk, hogy az Ökoiskola pályázat benyújtása az egyik legfontosabb lépés ahhoz, hogy az iskolánk elkötelezett legyen a környezetvédelem és fenntarthatóság iránt.

Az alábbiakban felsoroljuk, hogy az iskolánk évek óta hogyan járul hozzá a folytatott öko tevékenységeink és a környezettudatosság fejlesztéséhez és a fenntartható életmódra való neveléshez.

Környezetvédelmi hét (2024. április 22-26.)

Április 22. és április 26. között számos környezetvédelmi programmal találkozhattok majd tanórákon és tanórán kívül is. Lesznek környezetvédelemmel kapcsolatos feladatok nyelvórán, fizika órán, kötelező komplex természettudományon. Lesz Duna-parti séta növényhatározással, szennyvíztisztító látogatás, állatvédelmi előadás, közös komposztálás, kertészkedés.

Környezetvédelmi hét Környezetvédelmi hét Környezetvédelmi hét

Elem és olaj

Ismét lesz szelektív hulladékgyűjtés egészen áprilisban. Lehet hozni a használt olajat és a használt elemet az iskolába. Egy liter olajért, vagy tíz használt elemért egy közösségi szolgálatos órát lehet kapni. A gyűjtés a portával szemben lesz, kérjétek az ügyeletes tanár segítségét.

Műanyag szemét

Ebben a hónapban a PET palackokat is szelektíven gyűjtjük. Kérünk mindenkit, hogy ne szokásos szemetesekbe, hanem az erre a célra kihelyezett kukákba dobálja a műanyag palackokat, vagy egyéb műanyag csomagolást.

Környezetvédelmi hét Környezetvédelmi hét

Osztályok közötti verseny

Az osztályok versenyében a hulladékgyűjtésen kívül a környezetvédelmi teszttel lehet pontot szerezni. Talán emlékeztek még rá, tavaly a használt olaj és a használt elem természetkárosító hatása volt a fő témánk. Idén a komposztálás lesz a központban. Érdemes tájékozódni a földszinti tablók olvasgatásával, hogy amikor a tesztet kitöltető tanulók megjelennek, már ne csak tippelni tudjatok.

Plakát komposztálásról

Kedvencek tablója

Sok szeretettel várjuk a kedvencek tablójára a kutyusok, cicusok és egyéb kisállatok fotóját. A kedvencek fotóit Nagy Krisztina tanárnőnél lehet leadni, ő fogja egy borítékba betenni a kiskedvenc nevével, és esetleg egy-egy mondattal, amit a gazdi még szeretne megosztani a többiekkel.

Élménypedagógia

Oktatóink az élménypedagógia módszereit alkalmazva izgalmas ökológiai lábnyom játékot szerveztek diákjaink számára. Ennek a játéknak a célja az volt, hogy interaktív és élményalapú módon segítsen a diákoknak megérteni és szemléltetni a személyes és kollektív hatásukat a környezetre. A játék során a diákok szembesültek a mindennapi döntéseik ökológiai következményeivel, és megismerhették, hogyan lehet csökkenteni az egyéni és csoportos ökológiai lábnyomot.

„Hulladékból valamit” projekt

Intézményünk részt vett a szakiskolai fejlesztési program keretén belül a C komponens iskolái számára meghirdetett „Hulladékból valamit” projektjében is, ahol a diákok különböző hulladékanyagokból - például papírból, műanyagból, fából vagy textilből - újrahasznosítható tárgyakat és termékeket készítenek.

Madarak és Fák Világnapja (2013)

A Madarak és fák világnapja esemény programfelhívó plakátjaA Madarak és fák világnapja esemény programfelhívó plakátja

 • Diavetítés Dunaújváros és környéke madárvilágáról
 • Rejtvény és memóriajáték (német és angol nyelvórákra)
 • Teszt városunk környékének élővilágáról (biológia órákra)
 • Kiállítás diákjaink rajzaiból
 • „Madárdalos” szünetek

Palackzsugorítás az iskolában

Az iskolai palackzsugorítás egy kiváló példa arra, hogyan lehet gyakorlati tevékenységeken keresztül oktatni a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot. Ez a folyamat nem csak arra szolgál, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét, hanem lehetőséget teremt a diákoknak arra is, hogy jobban megértsék az újrahasznosítás fontosságát és gyakorlatban is megtapasztalják, hogyan lehet kreatívan újrahasznosítani a hulladékot.

Suli-PET program

Iskolánk részt vett a Budafilter 94 Kft. által meghirdetett Suli-PET programban. Két éven keresztül (2013-2015) a tanulóink rendszeresen zsugorítottak PET palackokat. A tanulók saját zsugorító készüléket kaptak. Az összezsugorított palackok elszállítását a cég vállalta - a mezőfalvi telephelyre.

Szemétszedés

Iskolánk több éven keresztül részt vett az Európai Mobilitási héten szervezett, a „Tiszta utcák, tiszta terek” akcióban. Azóta is igyekszünk minden osztályt bevonni az iskola környéki szemétszedésbe.

Szemétszedés

Szemétszedés

Szemétszedés

Szemétszedés

Szemétszedés

Kertészkedés

Az iskolai kertészkedés egy izgalmas és tanulságos tevékenység, amely számos előnyt kínál a diákoknak. Az iskolai kertek lehetővé teszik a diákok számára, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzenek a növényekkel való foglalkozás során, és megismerjék a természet körülöttünk lévő csodáit. A kertészkedés révén a diákoknak lehetőségük nyílik megérteni az életciklus fogalmát, valamint tanulmányozni a növények növekedését és fejlődését.

Az iskolai kertek segítenek az egészséges életmódra nevelésben is, hiszen a diákok részt vehetnek a friss zöldségek és gyümölcsök termesztésében, így elősegítve az egészséges táplálkozást és az aktív életmódot. Emellett a kertészkedés olyan készségeket fejleszt, mint a felelősségvállalás, az együttműködés és a problémamegoldás, miközben segít a diákoknak kapcsolatot kialakítani a természettel és gondoskodni a környezetről.

Elemgyűjtés

Az iskolai elemgyűjtés olyan kezdeményezés, melynek során a diákok és az iskola közössége összegyűjti és újrahasznosítja az elemeket, ezzel hozzájárulva a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz. Az elemgyűjtés olyan közös projekt, mely összekovácsolja az iskola közösségét. A diákok, tanárok és szülők együttműködnek a cél érdekében, ez pedig erősítheti az iskola összetartását és közösségi szellemét.

Az elemgyűjtő tárolót olyan központi helyen helyeztük el az iskolában, ahol könnyen hozzáférhető és jól látható mindenki számára.

Elemgyűjtés

Elemgyűjtés

Műanyag kupakgyűjtés (2021)

Az iskolákban egyre elterjedtebb gyakorlat az iskolai környezeti kezdeményezések részeként a műanyag kupakok gyűjtése. A műanyag kupakok gyűjtése számos előnnyel jár. Először is, ez a tevékenység hozzájárul a hulladék csökkentéséhez és az újrahasznosítás ösztönzéséhez. Másodsorban, az iskolai közösség együttműködésének és részvételének köszönhetően erősíti a közösségi szellemet és a környezettudatosságot.

Műanyag kupakgyűjtés2020/2021-es tanév
 A tanulók összefogása egy kisgyermek gyógyulásáért

Környezetvédelmi hét (2023)

A 2022/2023-as tanévben megszerveztük a környezetvédelmi hetünket. Ez egy rendkívül fontos és inspiráló esemény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntarthatóságra és ösztönözze az iskolai közösséget a környezetvédelmi és fenntarthatósági gyakorlatokra. Ez az esemény általában egy héten keresztül tart, és számos különböző tevékenységet foglal magában, amelyek összpontosítanak a fenntartható életmódra, a környezetvédelemre és az újrahasznosításra.

A fenntarthatósági hét keretében szervezett tevékenységek széles skálán mozogtak:

 • használt elem és olaj gyűjtése
 • környezetvédelmi prezentációk készítése, bemutatása
 • környezetvédelmi teszt
 • a környezetvédelmi témák feldolgozása a tanórákon
 • környezetvédelmi verseny
 • kerékpártúra

Környezetvédelmi hétTonka Kevin és Oláh Tamás (iskolánk tanulói) a környezetvédelmi vetélkedő plakátjával

Környezetvédelmi hét

Környezetvédelmi hét

Közös főzés a Duna-parton

Minden évben az éves DÖK hét keretében megrendezzük a közösségi főzőeseményt a Duna-parton. Ezáltal is kiemelt figyelmet fordítunk a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra. A közös főzés összefonódik az öko tevékenységeinkkel és azokkal az értékekkel, amelyeket fontosnak tartunk a diákok és a közösség számára. Az esemény során hangsúlyozzuk a fenntartható életmód fontosságát, és arra ösztönözzük a tanulókat és az oktatókat egyaránt, hogy olyan ételeket készítsenek, amelyek környezetbarát módon állíthatóak elő. Például ösztönözzük a helyi, szezonális alapanyagok felhasználását, az újrahasznosított vagy környezetbarát csomagolóanyagok használatát, valamint a hulladék minimalizálását.

Közös főzés a Duna-parton

Egészséges ételek

Az iskolai büfék az egészséges étkezés és az oktatás fontos színterei, ahol a diákoknak lehetőségük van kiegyensúlyozott táplálkozásra és egészséges életmódra való nevelésre. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az öko tevékenységek és az egészséges életmódra való ösztönzés az oktatási intézményekben. Ennek részeként egyre inkább felértékelődik az iskolánkban működő büfénk kínálata is, amelynek célja, hogy egészséges és tápláló ételeket kínáljon a tanulóknak.

Egészséges ételek

Az az általunk felhasznált képek és fotók az iskola hivatalos Facebook oldalán is megtalálhatók. Az oldalon rendszeresen megosztjuk az iskolai eseményekről készült fotókat, hogy mindenki számára lehetőség nyíljon megtekinteni és megosztani ezeket az emlékeket. Kérjük, látogassanak el az oldalra, hogy betekintést nyerjenek az iskolai életbe és az ott zajló eseményekbe!


Partnereink

SZC logo

Dunaújvárosi Szakképzési Centrum


Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola

2400 Dunaújváros, Vasmű tér 3.

Telefon: +36 25 413 842

E-mail: titkarsag@dunaferriskola.hu

OM azonosító: 203034/002


2024Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola